2109901426 6985777029 Δάφνη, Αθήνα alexorfa@outlook.com
hero image
ΒΟΛΛΕΫ
Προπονητική | Άθληση | Υγεία & Ευεξία

 

Μιλώντας για τις προπονητικές ασκήσεις στην πετοσφαίριση εννοούμε όλες εκείνες τις ασκήσεις που χωρίζονται ανάλογα με τη μυϊκή εργασία σε: α. γενικές ασκήσεις, που αφορούν όλο το μυϊκό σύστημα των παικτών ανεξάρτητα από τις κινήσεις που γίνονται ή την ταχύτητα εκτέλεσής τους β. ειδικές ασκήσεις, που αφορούν συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες του σώματος και που αποτελούνται από κινήσεις που σχετίζονται με την τεχνική του αθλήματος και γ. αγωνιστικές ασκήσεις, που αφορούν ασκήσεις με ειδικά μέσα και με μεγάλη επιβάρυνση η οποία είναι ίση ή μεγαλύτερη του αγώνα.
Ο προπονητής πρέπει συνέχεια να εξερευνά καινούργιους τρόπους να βελτιώσει τον εαυτό του, έτσι ώστε να μπορεί να βελτιώσει και τους άλλους. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει από σεμινάρια, από βιβλία ή κασέτες, από το Internet ή από συζητήσεις με έμπειρους προπονητές.

Τα προπονητικά μέσα που χρησιμοποιούνται κυρίως στην προπόνηση πετοσφαίρισης είναι:
α. το σωματικό βάρος,
β. μεγάλα βάρη μεταβλητής επιβάρυνσης, και
γ. ελαφρά βάρη αμετάβλητων σχετικά επιβαρύνσεων, όπως επί παραδείγματι σάκοι άμμου, συμπαίκτες, ιατρικές μπάλες κ.λ.π.

 


 

Η καθοδήγηση και η επικοινωνία είναι αναμφισβήτητα οι σπουδαιότερες πτυχές του φαινομένου της ηγεσίας στον αθλητισμό και ειδικότερα της ηγετικής συμπεριφοράς του προπονητή στην πετοσφαίριση. Η σχέση του προπονητή με τον κάθε παίκτη μεμονωμένα της ομάδας του είναι πολύ σημαντική. 
 

Η σχέση προπονητή και παίκτη καθορίζεται από ένα πλαίσιο το οποίο έχει ένα κοινό στόχο: την νίκη της ομάδας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η ανάπτυξη και η αξιοποίηση των ικανοτήτων του παίκτη. Ο προπονητής είναι υπεύθυνος και αρμόδιος να παράσχει στον παίκτη του όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη και βελτίωση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, την ατομική και ομαδική τακτική της ομάδας, την ανάπτυξη καλών σχέσεων με τους συμπαίκτες του κ.λ.π.